Covid center

 

Hitro testiranje - HAG in PCR testi

Z dnem 19. 1. 2022 HAG testiranje poteka po naslednjem razporedu v COVID ambulanti Zdravstvenega doma Kočevje:

 - od ponedeljka do petka med 11:30 in 12:00 uro.

PCR testiranje izvajamo za vse osebe z znaki in simptomi covid-19 vsakodnevno, tudi ob nedeljah po predhodnem naročilu na tel.št. 040 314 547 ali na e-naslov: koronavirus@zdkocevje.si

NE IZVAJA  se po sistemu drive-in, kar pomeni, da parkirate pred Zdravstvenim domom in pridete peš do vstopne točke.

Za podrobnejše informacije se obrnite na COVID ambulanto:

V kolikor ne prejmete SMS sporočila o rezultatu brisa lahko pokličete na tel. številko: 040 246 140.

Kako poteka bolezen, kakšni so simptomi in znaki?

Shema z opisanimi simptomi okužbe s koronavirusom.

Bolezen se kaže s slabim počutjem, utrujenostjo, nahodom, vročino, kašljem in pri težjih oblikah z občutkom pomanjkanja zraka. Natančni podatki o poteku bolezni se še zbirajo, saj gre za nov virus. dosedanji podatki kažejo, da poteka v lažji obliki pri približno 80 % okuženih. Težji potek naj bi imelo približno 20 % zbolelih. Tudi natančnega podatka o smrtnosti po okužbi z novim koronavirusom še ni, ocenjuje se, da je smrtnost 2 % - 4 %. Večina umrlih je bila starejša in je imela pridružene kronične bolezni srca, pljuč, sladkorno bolezen ipd. Za težji potek bolezni je značilna pljučnica.

Okužbe z novim koronavirusom od ostalih povzročiteljev akutnih okužb dihal, vključno s pljučnicami, ne moremo ločiti zgolj na osnovi poteka bolezni in bolnikovih težav.

Za potrditev ali izključitev okužbe z novim koronavirusom je potrebno mikrobiološko testiranje. Koronavirus se dokazuje v brisu nosno-žrelnega prostora, v brisu žrela, izmečku dihal in še v drugih kužninah.