Cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu - pomlad 2021

Klopni meningoencefalitis je resna virusna bolezen osrednjega živčevja, gre za vnetje možganov in možganskih ovojnic. Prenaša se z vbodom okuženega klopa. Kočevsko je endemsko področje za to bolezen, kar pomeni, da je pri nas veliko klopov prenašalcev tega nevarnega virusa. Bolezen lahko preprečimo s cepljenjem.

Cepijo se lahko vsi otroci od 1. leta starosti dalje in odrasli.

Za osnovno cepljenje so potrebni trije odmerki cepiva (drugi odmerek sledi 1-3 mesece po prvem, tretji pa 5-12 mesecev po drugem). Za vzdrževanje zaščite so nato potrebni še poživitveni odmerki, prvi po treh letih, naslednji pa na pet let. Pri osebah starih 60 let ali več so poživitveni odmerki priporočljivi na tri leta. Cepljenje s prvima dvema odmerkoma po možnosti opravimo v zimskih mesecih, da dosežemo zaščito pred začetkom sezone aktivnosti klopov, lahko pa s cepljenjem začnemo kadarkoli.

Z namenom vzpodbude vseh občank in občanov k cepljenju proti KME vam v ZD Kočevje v sodelovanju z Občino Kočevje ponujamo odmerek cepiva in cepljenje po znižani akcijski ceni 10 € (redna cena je 28 €). Cena velja za en odmerek ali poživitveni odmerek cepljenja.

Naročite se lahko na številki 040-591-015 vsak dan med 8.00 in 13.00 uro, razen ob sredah, ko smo dosegljivi med 13.00 in 19.00 uro.

Akcijska cena 10€ (za odmerek) velja do porabe sredstev. V kolikor se cepite prvič, Vam ZD Kočevje nudi naslednja dva odmerka po znižani ceni 20€.